Viime vuonna saavutimme joillain osa-alueilla enemmän kuin osasin odottaa, mutta toisaalta toiset asiat jäivät tekemättä tai eivät onnistuneet jostain syystä. "Paimenen" henkilökohtaiset dilemmat sekä muutot (työ ja koti) häiritsivät erityisesti syksykautta, mutta nyt ne ovat melkein takanapäin. Viime vuoden kertauksen ja tavoitteiden asetuksen kerron ikäjärjestyksessä.

 

JEDI

VUODEN 2009 SAAVUTUKSET:

AGILITY: Kevätkaudella harjoittelimme säännöllisesti, mutta kisasimme vain kaksi starttia, joissa tulokset eivät olleet kummoiset. Kilpailemista häiritsi keväällä Jedin lääkekuurin aiheuttama kilpailukieltokausi sekä tavoitteiden puuttuminen. En olisi nimittäin lähtenyt Tornioon asti agi-SM -kisoihin, vaikka vaadittavat 0-radat olisivatkin olleet kasassa. Uudelle nollien keräyskaudelle lähdimme kuitenkin innokkaasti liikkeelle. Olisihan se hienoa päättää Jedin kilpailu-ura Vantaan Tikkurilassa pidettäviin agilityn SM-kisoihin 10 vuotiaalla ainoana rotuaan edustavalla katalonianpaimenkoiralla. Syksykaudella saimmekin kasaan kolme 0-rataa, ja mukana on SM-kisoihin vaadittava tuplanolla eli peräkkäisiltä radoilta 0-tulos. Kaiken kaikkiaan kisasimme 8 starttia, joista kaksi oli hylättyjä, yhden tulos 15 ja yhden 10 sekä kolmessa tulos oli 5 ja siis kolmessa 0.

VUODEN 2010 TAVOITTEET:

Jedin suurin tavoite on pysyä terveenä, täyttäähän Jedi keväällä jo 10 vuotta. Jos ensimmäinen tavoite täyttyy, yritämme tehdä loput neljä 0-rataa kevään aikana, jotta voisimme osallistua agilityn SM-kisoihin kesäkuussa. Jos sinne asti pääsemme, tavoitteemme on päästä finaaliradalle ja tehdä siellä ratavirheetön rata. Joka tapauksessa Jedi päättää kisauransa kesällä. Kesäkaudelle en ota enää Jedille ryhmäpaikkaa, mutta jatkamme harjoittelua omatoimisesti. Vähitellen helpotan esteitä varsinkin korkeutta laskemalla, mutta emme lopeta uuden opettelua. Seuraavalla talvikaudella vähennän harjoittelua, mutta en kokonaan lopeta. Haluan, että Jedi saa viettää onnellista elämää fyysisesti ja psyykkisesti. Puuhastelemme kaikkea kivaa, jotta vielä melkoisen aktiivinen Jedi ei vain tylsistyisi.

 

PINJA

VUODEN 2009 SAAVUTUKSET:

Pinjan suurin saavutus viime vuonna oli taidokas avainten löytäminen metsästä minun hävitettyä ne sinne. Tämä oli todella yllättävä taidonnäyte varsinkin kun jälkien harjoittelu Pinjalla on ollut hyvin vähäistä enkä ole harjoitellut Pinjan kanssa ollenkaan esineiden etsintää. Agilityssa kävimme satunnaisesti. Pinja pitää lyhyistä harjoituksista turvallisessa ympäristössä, joten niin me harjoitukset toteutimme. Pinjalla on onneksi vähänlaisiksi jääneistä treeneistä huolimatta esteet ja ohjaukset vielä hyvin muistissa, joten sen kanssa ei paljoa tarvitse hinkatakaan. Lisäksi puuhastelimme kaikkenlaista mukavaa. Pinjalle kun riittää pelkästään riittävä ulkoilu ja mukavat prinsessaolot kotosalla.

VUODEN 2010 TAVOITTEET:

Agilityharrastuksemme jatkuu varmaankin samaan tapaan kuin viime vuosina. Mielessä on käväissyt jopa, että voisimme käväistä mahdollisesti jossain kisoissakin, mutta se jää nähtäväksi. Jälkiä (ihmis- ja verijälki) olisi tarkoitus tehdä tulevan vuoden aikana reilusti enemmän. Pinja nauttii erityisesti nenätyöskentelystä, joten siihen me panostamme. Tämä tavoite onkin nykyisessä kodissamme helpompi toteuttaa kuin entisessä. Muutoin Pinjan tavoitteena on puuhastella Jedin lailla niin, että elämä olisi mahdollisimman nautinnollista.

 

MAI

SAAVUTUKSET VUONNA 2009:

TOKO: Tässä lajissa aloitimme kilpailemisen vähän turhan aikaisin ohjaajan yllytyshuulluuden vuoksi. Itselleni toko-kisoihin osallistuminen oli suuri kynnys ja aina jännitti aivan kamalasti, mutta jokaisesta kokeesta selvisimme hengissä. Kävimme kaiken kaikkiaan kuudessa alokasluokan kokeessa, joista kahdesta tulos ALO 3, yhdestä ALO 2 sekä kolmesta ALO 1, mikä oikeuttikin koulutustunnukseen TK1. Tavoitteenani oli yksi ykköstulos, mutta nälkä kasvoi sydessä ja kolme oli saatava. Onpahan koiralla nyt ainakin yksi titteli.

PAIMENNUS: Paimentamassa kävimme viime kesänä kahteen eri kertaan. Ensimmäisellä kerralla olimme viikon ja toisella kerralla kaksi päivää Vehmersalmella Kuttukuussa. Molemmat kerrat olivat mahtavia ja opimme paljon. Ensimmäisellä kerralla paimennuksen saloihin meitä perehdytti Linda Bell. Tällä kerralla suoritimme myös AHBAn Herding Capability Testin ensimmäisen legin. Olin oikein ylpeä suorituksestamme varsinkin kun meidän molempien paimennustaidot ovat vielä todella hatarat. Toisella kerralla mahtavinta oli ison lauman kanssa metsään meno, missä Mai teki loistavasti oman osuutensa lauman takana. Mai osoitti viime kesänä selvästi olevansa paimenkoira, viettiä löytyy, mutta taidot ovat vielä olemattomat.

AGILITY: Treenasimme ahkerasti ja kisasimme jkv. Keväällä ja alkukesästä hylättyjä ratoja tuli varsinkin sen vuoksi, että en halunnut koiran huomaavan radalla tapahtunutta virhettä, jotta Main itsevarmuus ei kärsisi. Radoilla tapahtuneet virheet tulivat suureksi osaksi sen vuoksi, että ohjasin Maita kuten Jediä, mikä ei ole toimiva ratkaisu. Kokemattomana Maille tuli kieltovirheitä sekä rimat tippuivat herkästi hätäilyn vuoksi. Loppukesästä tahallisia hylättyjä otin lopettamalla radan kesken, jos Mai ei pysähtynyt opetetusti kontaktipintojen alaosaan. Viime vuoden aikana saimme tehtyä kuitenkin I-luokassa kaksi 0-rataa agilityradoilla.

PALVELUSKOIRALAJIT: Hakutreenimme menivät lähinnä ilmaisuharjoituksissa, jotka ohjaaja yritti parhaansa mukaan tyhmyyttään pilata. Onneksi koiran rakkaus ihmisten metsästä etsimistä kohtaan ei kuitenkaan kärsinyt. Jälkiä teimme jkv, kuten myös esineruutuja. Kaikki vielä siis hyvin keskeneräisiä.

MH-LUONNEKUVAUS: Ei yllätyksiä.

TAVOITTEET VUODELLE 2010:

TOKO: TK2 sekä voittaja- ja erikoisvoittajaluokan liikkeiden alustus ja harjoittelu.

PAIMENNUS: Tähän ei varsinaisia koetavoitteita, mutta paimentamaan pitää päästä ainakin pari kertaa.

AGILITY: II-luokan kautta III-luokaan pitäisi päästä kevään aikana. Villi tavoite on päästä kesäkuun SM-kisoihin.

PALVELUSKOIRALAJIT: BH-koe hyväksytysti läpi. Ilmaisu henkilöhaussa ihan oikeasti kuntoon; tuontiharjoittelut ovatkin tätä ajatellen nyt työn alla. Haussa olisi tarkoitus päästä siis eteenpäin. Jälkiä (eri tallaajia, erilaisissa maastoissa ja keleissä eri pituisia matkoja) on tarkoitus tehdä tänä vuonna paljon enemmän nyt kun loistavat jälkimetsätkin ovat aivan lähietäisyydellä. Jäljille olisi tarkoitus saada erityisesti tarkkuutta lisää rauhoittamalla jälkien ajoa. Esineruutuja täytyy tehdä myös rutkasti enemmän.

VEPE: Nyt kun vesipelastusharjoitteluun sopivat rutakot ovat noin 200 metrin päässä, niin tähän lajiin olisi myös tarkoitus paneutua paremmin ensi kesänä nyt kun välineetkin on hankittu. Villi tavoite on, että kävisimme soveltuvuus-/alokasluokan kokeessa loppukesästä/alkusyksystä.

Harrastuspuolen tavoitteiden lisäksi Main tavoite on saada loppuvuodesta maailmaan muutama terve pentu.

 

Lopuksi vielä vuoden 2010 mottoni, jonka toivon kannustavan myös muita elämässään. Runolliseen muotoon tämän "moton" on kirjoittanut Anna-Mari Kaskinen:

Myrskyävä meri

tahtoo kertoa:

Aallon harjaan nouse.

Ole rohkea.

 

Sinussa on voimaa

esteet ylittää,

kärsivällisyyttä

kaiken kestävää.

 

Jäkälä ja sammal

matalalla niin

kannustavat hiljaa:

Usko unelmiin.

 

Tuuli viestin antaa:

Kulje luottaen.

Löydät oman tiesi

ainutlaatuisen.