Olimme Mäntsälässä möllitokokisoissa tokoasiantuntijamme, Marin, houkuttelemana. Ilmoittauduimme tosimölliluokkaan, koska siinä oli mahdollista palkata koiraa suoritusten aikana. Oli myös helpompaa, että kaikki matkaseurueemme jäsenet olivat samassa luokassa ihan ajankäytön vuoksi. Matkaseurueeseemme kuului siis Kristiina ja auspai Fendi sekä Päivi ja novnou Fuuga. Samaan luokkaan tulivat myös kilpailemaan Main Roosa-sisko ja Marida.

Luoksepäästävyydessä/hampaiden näytössä Mai väisti tuomaria. Se oli minulle yllätys, koska Mai ei ole juurikaan välittänyt luokse tulevista vieraista ihmisistä, jotka vähän räpläävät. Me ei olla kyllä harjoiteltu sitä vähään aikaan ja tilannekin oli varmasti Main mielestä tosi outo. Kisat pidettiin siis lämpimässä parkkihallissa, jossa haisi pahalta ja koirien haukunta kaikui. Mai oli aivan ihmeissään, että mitä me ollaan siellä parkkihallissa oikein tekemässä.

Paikalla makuu meni vähän haparoidessa ainakin minun osaltani. Odotin koko ajan, että tuomari käskee kytkemään koirat irti, mutta sitä ei tullut. Yhtäkkiä koirat pitikin jo käskeä maahan. Koira oli edelleen remmissä ja jännityksessäni kumarruin maahankäskyn aikaan. Mai meni maahan heti, mutta apu oli liioiteltu. Maahanmeno on meillä hyvä, joten apua Mai ei olisi oikeasti tarvinnut. Tuomari ei kyllä nähnyt maahanmenoa eikä apua. Jätin sitten remmin ihmetyksissäni koiran viereen kun koirat piti jättää. Mai siirsi oikean tassun noin puolen minuutin jälkeen alleen, mutta pysyi paikallaan ja lopun aikaa siinä asennossa. Vähän se oli ihmeissään kun naapurille kannettiin ruokaa vähän väliä, mutta sitä harjoitusta se oli saanut myös lauantain treeneissä, joissa molemmilla puolilla olevia koiria syötettiin.

Seuraaminen oli kamalaa. Minun vikani taas. Nyt täytyy vaan opetella varoittamaan koiraa tulevista tapahtumista (käännökset, pysähtymiset). Lisäksi jännityksestä huolimatta pitäisi osata kävellä suoraan ja tehdä käännökset kunnolla. Seuraamista täytyy saada tiiviimmäksi ja kontaktin pitoa jatkuvammaksi. Juoksuvaiheessa Mai seuraa hyvin ja hyvässä kontaktissa. Jos nyt vähän puolustelen suoritustamme, niin Mailla oli aika paljon häiriötä yksilösuoritusten aikana. Mai oli väsynyt pitkän odottelun vuoksi (noin 2 tuntia paikalla makuusta) ja vireisissä kehissä oli käynnissä match show eikä sillä ollut oikein hajua, mitä me ollaan siellä oikein tekemässä.

Liikkeestä maahanmenossa Mai reagoi välittömästi käskyn saatuaan. Valitettavasti asento oli väärä. Mai istui. Minulle se oli sinänsä ihme, koska Mai tarjoaa maahanmenoa herkimmin. Minun vikanihan tämäkin loppujen lopuksi oli. Ei varoitusta tulevasta eikä varmaankaan totutun kaltaista käskyä (hitsin jännittäjä).

Luoksetulo oli hieman varovainen ja Mai jäi vähän turhan kauaksi eteeni. Sivulle menossa autoin Maita, koska olin ottanut luoksetulosta sivulle menon vain kaksi kertaa sitä aikaisemmin.

Liikkeestä seisominen onnistui. Näytin kyllä valtaisan käsimerkin ja aloitin sen aivan liian varhain suulliseen käskyyn nähden.

Vapaahypyssä annoin hyppykäskyn liian hätäisesti. En odottanut, että Mai keskittyisi hyppyyn. Mai meni muovihypylle (olemme harjoitelleen vain puisella) ja haisteli sitä. Palautin Main takaisin sivulle ja lähetin uudelleen. Tällä kerralla se onnistui niin kuin pitääkin.

Kokemuksena koe oli varsinkin minulle hyvä. Ehkä en nyt jännitä niin kovasti varsinaista koetta.

Kuvasimme meidän kaikkien suoritukset ja menimme sitten Marin luokse herkuttelemaan Marin tekemiä ihania piirakoita ja katsomaan suorituksiamme. Mari antoi meille kaikille aivan loistavaa palautetta, hyviä vinkkejä korjattaviin asioihin ja kannustusta. MARILLE SUURI KIITOS. Koirillakin oli oikein mukava lopetus jännittävän kokeen päätteeksi. Leikkimistä metsässä ja sisällä. Mai nautti varsinkin silnou Hyrrän jälleennäkemisestä. Mai näki Hyrrän viimeksi kesällä ja piti silloin hirveän rähinän ennen kuin totesi mustan entisen treenikaverinsa pelottomaksi. Nyt leikki sujui heti ja jatkuikin ihan loppuun asti.

Tuloksemme:

  1. Hampaiden näyttö: 9 x 1 = 9
  2. Paikallaan makaaminen 9 x 3 = 27
  3. Seuraaminen kytkettynä 9 x 2 = 18
  4. Seuraaminen taluttimetta 8 x 4 = 32
  5. Maahanmeno 5 x 2 = 10
  6. Luoksetulo 8 x 3 = 24
  7. Seisominen 8 x 2 = 16
  8. Vapaahyppy 8 x 2 = 16
  9. Kokonaisvaikutus 9 x 1 = 9

Yhteensä siis 161

Lopuksi vielä onnittelut kisakumppaneillemme:

Päivi ja Fuuga 162 pistettä, Kristiina ja Fendi 171 pistettä ja Marida ja Roosa 179 pistettä.

Nyt vaan sitten harjoittelua, harjoittelua ja harjoittelua, paljon herkkuja ja leikkiä. Meillä on vielä reilu kuukausi aikaa ja täysiin pisteisiin tässä tietysti tähdätään. Onneksi meillä on tukena ja turvana Mari.

Kuvissa tokoilijat: Fendi, Mai ja Fuuga sekä mätsäriprinsessa Hyrrä